Saanko esitellä, Lampun paikan uusi bloggari Elisa Hillgen!Elisa on mahtava tyyppi, jonka mielestä valo on aivan ihanaa. Tutustuimme  tehdessäni Syty valolle -kirjaa, ja hengenheimolaisuus on ilmiselvää. Jatkossa bloggaamme yhdessä Lampun paikassa. 
Kerro ihmeessä itsestäsi, Elisa! 
"Olen Elisa, valaistus- ja tilasuunnittelija Mikkelistä. Päädyin alalle mutkan kautta. Rimpuilin lukion jälkeen Turun yliopistossa kuolettavan tylsien ohjelmistotekniikan kurssien parissa melkein kaksi vuotta, kunnes luovutin. Luovuus ja visuaalisuus näkyivät tekemisissäni jo nuorena, ja tajusin, että jotain siihen liittyvää tahdon tehdä myös työkseni. Olin ehtinyt asettua kuitenkin jo Saloon asumaan ja päädyin hakemaan HAKTOon eli Halikon käsi- ja taideteolliseen, jossa oli tarjolla lukiopohjainen ympäristönsuunnittelun koulutusohjelma. Valmistuin 2006, ja palasin sitten takaisin kotikaupunkiini Mikkeliin.
Työskentelin perheyrityksessämme sisustus- ja rakennussuunnittelun tehtävien parissa vuoteen 2008, jolloin aukeni mahdollisuus ryhtyä kauppiaaksi. Paikallisen valaisinliikkeen yrittäjä etsi jatkajaa firmalle. Mietin mielessäni, että valaisinmyynnin oheen voisi kehittää suunnittelupalveluja ja nykyaikaistaa samalla toimintaa. Helmikuusta 2008 maaliskuuhun 2015 pyöritin kivijalassa Valosilmää. 

Liiketoiminnan ohessa kävin Helsingissä vuoden kestäneen Valon arkkitehtuuri -koulutuksen, joka oli täydennyskoulutus valaistuksen parissa työskenteleville ammattilaisille. Koulutus piti sisällään arkkitehtuurivalaistuksen perusasioita, paljon teknistä tietoa sekä valaistussuunnitteluprojektien hallintaa. Tämä oli ehdottomasti hyvä lisä koulutukseeni, ja tällä hetkellä katsottuna yksi tärkeimpiä. 

Lisäksi olen kouluttautunut Avoimen AMK:n kautta. Vuosien saatossa olen suorittanut kurssit rakennustekniikan- ja rakennussuunnittelun perusteet, kouluttajana toimiminen, ympäristö- ja yhteisötaide sekä tuotteistaminen ja konseptointi. Avoimet kurssit ovat olleet mainio tapa saada uutta innostusta ja tietoa omaan työhön. 

Olen päässyt itsekin opetustehtäviin, jotka ovat olleet varsin mieleisiä kokemuksia. TAMK, Esedu ja Sisustusakatemia ovat käyttäneet minua vierailevana luennoitsijana, ja mikäpä mukavampaa kuin puhua ja opettaa asiasta, joka on itsellä lähellä sydäntä. Voisin höpötellä kaikki päivät valosta ja valaisimista!

Tällä hetkellä myymälän lopettamisen jälkeen työskentelen pelkästään suunnittelun parissa, mutta työtehtävät ovat monipuolisesti kaikkea valaistuksen, sisustuksen ja rakennussuunnittelun parista. Lisäksi suunnittelen omia kuoseja ja tuotteita niiden ympärille."

Mikä valossa kiinnostaa? 
"Jos pitäisi yksi asia mainita, olisi se varmasti tunnelma. Valaistuksella on ympäristöllemme niin suuri merkitys, ettei sitä voi kukaan jättää huomiotta. Millaisia olisivat kaikki ravintolamme tehokkaassa loisteputkivalaistuksessa tai miltä katukuvassa näyttäisi ilman julkisivuvalaistuksia? 

Myös valaisinten tekninen puoli viehättää, sillä valaisimet ovat mahtavia kapistuksia. Tykkään korjata, purkaa ja tutkia valaisimia. Myös suunnittelutyössä on apua siitä, että ymmärtää mitä valaisin pitää sisällään." 

Mistä aiot blogata? 
"Aion kertoa esimerkiksi omista projekteistani sekä kiinnostavista valaistuskohteista. Tarpeen mukaan perehdymme myös valaisimiin ja valonlähteisiin." 

Yhdistystoiminta ja ruma pieni talo
"Iso ja uusin osa elämääni on tuore luovien alojen yhdistys täällä Etelä-Savon alueella, DeSavo ry. Olin perustamassa yhdistystä ja toimin myös ensimmäisen kauden puheenjohtaja. Luovien alojen verkostoituminen ja taitavien tekijöiden yhdistäminen on havaittu alueella todella tarpeelliseksi. Yhdistyksessä on lähes 50 jäsentä, ja suunnitteilla hienoja juttuja kuluvalle vuodelle. Päätapahtuma tulee olemaan kolmas Mikkeli Art & Design Week syyskuussa.

Asun mieheni ja tyttökoiran Hupin kanssa pienessä rumassa talossa Otavassa Mikkelin kupeessa. Talo on ruma vain ulkoa. Sisältä se on mitä näppärin ja suloisin pieni torppa - 59 m2 pelkkää nostalgiaa. Muutimme syyskuussa 2015 ja ennen sitä taloon tehtiin uusi vessa ja lisättiin suihku. Seuraavia remontteja on jo suunnitteilla, mutta hiljaa hyvä tulee. Etenkin näin talviaikaan on hyvä käpertyä nurkkaan miettimään uutta."


Kommentit

Suositut tekstit