Lamppujen kierrätys




Makuuhuoneen kynttiläkruunusta paloi halogeenilamppu. 
Hehkulampun ja autojen lamppujen tavoin halogeenilamppu kierrätetään sekajätteeseen. Halogeenit eivät sen sijaan sovi lasin- tai metallinkeräykseen, eikä niitä katsota elektroniikkaromuksi. 


Loisteputket sekä pienloistelamput eli energiansäästölamput kierrätetään elektroniikkaromukeräykseen tai lamppuja myyvään liikkeeseen liitäntälaitteidensa vuoksi. Lisäksi loistelamput ja energiansäästölamput sisältävät muutaman gramman raskasmetalleja kuten elohopeaa. Keräyspisteet löytyvät täältä


Loistediodit eli LED-lamput sisältävät niin ikään monimutkaista elektroniikkaa, jota ei voi hävittää kotitalousjätteen mukana. Lamput on palautettava niitä myyvään liikkeeseen tai muuhun elektroniikkalaiteromua keräävään SER-keräyspisteeseen.


Itse kerään loppuun käytetyt loisteputket ja enegiansäästölamput kodin lämmönjakamoon, josta ne toimitetaan kierrätykseen keskimäärin kerran vuodessa. Loisteputket säilyvät ehjinä laatikoissaan, ja energiansäästölamput kerään laatikkoon tai pussiin. 


Lamput tulisi viedä kierrätykseen aina ehjinä. Mikäli kylmä loistelamppu kuitenkin rikkoutuu, kerää lasinsirut ja muut osat esimerkiksi jäykällä paperilla tai pahvilla ja laita jätteet kannelliseen purkkiin. Pyyhi sen jälkeen lattia märällä rätillä. Laita myös rätti purkkiin, sulje purkki ja toimita purkki ongelmajätteen keräyspisteeseen. Älä käytä pölynimuria. Pölynimuri voi levittää elohopeapölyä ja elohopeapisarat voivat jopa höyrystyä. Näin elohopea siirtyy hengitysilmaan. Pese kädet siivouksen päätteeksi.


Mikäli päällä oleva kuuma lamppu rikkoontuu, vapautuu huoneilmaan pieniä määriä myrkyllistä elohopeahöyryä. Sulje ovet huoneeseen missä lamppu on rikkoutunut, ja tuuleta huonetta noin puolen tunnin ajan välttäen huoneessa oleskelua. Kun lampun rikkoutuneet osat ovat jäähtyneet, kerätään ne samalla tavoin kuin kylmän lampun rikkoutuneet osat.






Kommentit

Suositut tekstit