keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Do you speak lamppu-suomi?


Koska lamppua ei osteta enää wattiluvun mukaan, on lyhyt lamppu-suomen kertaus paikallaan. 


E14 ja E27 
Tutuimmat lampun kannat ovat kierrekantaiset E14 ja E27 -kannat. 
E- kirjain tulee keksijän Thomas Edisonin nimestä, ja numero kertoo kannan leveyden millimetreissä. Näillä kannoilla on saatavilla hehku-, halogeeni-, pienloiste- sekä LED-lamppuja. 


G, GU 
G-kirjaimella ilmoitetaan nastakantaisen lampun tyypit. Nastakantoja on sekä halogeeni-, LED- ja pienloistelampuissa. 


Watti 
Lampun tehot ja sähkönkulutus ilmoitetaan watteina. 


Luksi (lx) 
Valaistusvoimakkuutta eli luksia käytetään kuvaamaan tilan valaistusolosuhteita. Eri tiloihin ja toimintoihin suositellaan eri valaistusvoimakkuuksia.


kesäinen keskipäivän aurinko 100 000 lx
hyvin valaistu toimisto 800 lx
olohuone 100- 150 lx 
täysikuu 0,25 lx


Kelvin (K) 
Lampusta säteilevän valon väri ilmaistaan kelvin-arvolla. Miellyttävänä koettu valaistus syntyy hyvin yhteensovitetusta valon värilämpötilasta ja valaistusvoimakkuudesta. 
Lampun värilämpötila ja värintoistokyky vaikuttavat valaistuksen toimivuuteen. Lamput, joiden valo on lähellä luonnonvaloa, soveltuvat tarkkuutta vaativaan valaistukseen.


hehkulamppu 2700 K
halogeenilamppu 3000 K
loistelamppu 2700-6500 K
päivänvalo 5500 K
kylmä päivänvalo 6300 K


Lumen (lm)
Lampun tuottaman valon määrä on olennaista vertaillessa eri valonlähteiden energiatehokkuutta. Mitä suurempi lumen-luku on, sitä parempi on lampun hyötysuhde ja energiatehokkuus.  


25 W - 230 lm
40 W - 430 lm
60 W - 710 lm
75 W - 960 lm
100 W - 1380lm


Värintoisto
Lampun värintoistokyky kerrotaan lamppukoodissa. Esimerkiksi luku 840 kertoo värintoiston olevan vähimmäissuositeltu 80, ja valon värin 4000 kelviniä. Mitä suurempi värintoiston arvo on, sitä peremmin se toistaa värejä. Mikäli lampun värintoisto on huono, tarvitaan enemmän valotehoa, jotta yksityiskohdat ja värit erottuvat. 


Lähde: www.lampputieto.fi
Philipsin MyLiving-valaistuskonseptissa käytetään ekologista leditekniikkaa. Kyseisten valaisimien ledit tuottavat miellyttävää lämmintä valoa, joka riittää koko huoneen tasaiseen valaisemiseen.


Seurustelua vai kihlajaiset?

PowerKiss ja TuntoJo tuotemerkkien nimet herättävät vahvoja assosiaatioita kumppanuudesta. 
Tunto on Mikko Kärkkäisen designiin perustuva yritys, joka breikkasi keinulaudoilla ja vanerilaatikoilla, ja toi sen jälkeen markkinoille tyylikkäitä puurunkoisia LED-valoja. 
Nyt Tunto on lyönyt hynttyyt yhteen toisen kotimaisen eli Maija Itkosen luotsaaman PowerKissin kanssa. Yritys kehittää huonekaluihin integroitavia langattomia latauslaitteita.  
LED 8 on pariskunnan esikoinen. Kyseessä on pöytävalaisin, jonka jalkaan on integroitu PowerKissin laturi, The Heart. Kun puhelimen päähän liitetään The Ring, voidaan puhelin ladata langattomasti ja siististi työ- tai yöpöydällä ilman tylsiä johtoja, jotka menevät solmuun, keräävät pölyä ja unohtuvat. PowerKiss taas seuraa johtajaansa, sillä laturin löytää myös hyvinvarustetuista kahviloista ja hotelleista.