Joulun valot

Onneksi tuli lumi tekemään kunniaa jouluvaloille. 

Olen tosin ollut melko maltillinen tänä vuonna, sillä muutama osa valosarjoistamme oli sanonut sopparin irti. 

Ikkunoissa roikuu nyt pari värikästä paperitähteä, ja lastenhuoneessa Pauli-serkun pallerot eli kelta-harmaa Le Cousin Paul- valosarja. Takaterassille laitoin valkoisen valosarjan lyhdyn sisään, sillä takaoven valaisin on epäkunnossa. Talon etupuolella palavat kynttilät yötä päivää, ja tykkäänkin tuijotella niitä keittiön ikkunasta. 

Entä teillä, vedätkö tyylillä vai tunteella? 
Värikästä vai valkoista? 
Vähän vai paljon? 
 Kynttelikköjä, valokransseja, paperitähtiä vai mitä? 
Uusitaanko valoja kuinka usein?
 Millainen jouluvalo on kaikkein kaunein? Entä vastenmielisin? 
Entä kauanko koristevalot saavat välkehtiä joulun jälkeen? 

Olisi hienoa jos jakaisit ideat, ajatukset, muistot ja kokemukset jouluvaloista 
Lampun Paikassa. 

Vastaajien kesken arvotaan sisälle ja ulos sopiva Airamin metallisydän -led-valosarja
Lucian päivänä 13. joulukuuta. 



Kommentit

  1. Meillä jouluvalaistus simppelöityy emännän ikävuosien karttuessa. Värit jätin pois jo 18-vuotiaana, kuvioitakin löytyy vain hillitysti. Jouluvalojen kausi alkaa marraskuussa, päättyy helmikuun puolella. Jouluvaloiksi en laske makuuhuoneen verhotangossa suikaleverhojen takaa kurkkivia led-valosarjan tuikkuja, sillä ne ovat keijuvalot. Tuovat makkariin satumaista tunnelmaa kesät talvet. Iltaisin tuikkivat aidot kynttilät keittiön ikkunalla naapureiden, olohuoneessa oman silmän iloksi.

    VastaaPoista
  2. Kaikkein kauneimmat TALVIvalot on värittömät ja niitä meillä olisi paljon, mikäli olosuhteet sen sallisivat...toisin sanoen, valoja tulee lisää joka vuosi sitä mukaan kuin sähköjä saadaan kuntoon tässä vanhassa talossa.

    Yläkerran päätyikkunoiden viereen kättä vääntäen sain pistorasiat juuri valoja varten - pistorasia jää verhojen taakse piiloon ja ikkunoissa on nytkin paperiset tähdet, punainen pari ja pieniä palloja silkkipaperista. Keskikerroksen ikkunoihin olen virittänyt muutamiin ikkunoihin imukupeilla kiinnittyvät kynttilärivit. Villin jälkikasvun takia elävät kynttilät ovat poissuljetut ja niiden tilalla on led-kynttilöitä.

    -sanna-

    (selvennykseksi siis, talvivaloja saa käyttää huomattavasti pidemmän aikaa kuin jouluvaloja... :))

    VastaaPoista
  3. Meillä palaa sisällä läpi vuoden kahdet jouluvalot: toiset opastavat tien vessaan ja toiset odottavat yösyöppöjä keittiön tasolla keksipurkissa. Hyi meitä laiskiaisia!

    -Lintu

    VastaaPoista
  4. Olen nähnyt jonkin verran (eli kamalasti) vaivaa etsiäkseni kolme samanlaista 60-luvun Luma-sähkökynttelikköä, joten niillä mennään. Paitsi lapsen huoneessa on lumipallovalot. Koetan aina sinnitellä, etten olisi naapuruston ensimmäinen jouluvalojen virittelijä, mutta onneksi viereisessä senioritalossa aloitellaan jo lokakuun alkupuolella! Minusta jouluvalot saavat olla niin kauan kuin on lunta, varsinkin sellaiset enemmän valoon kuin jouluun assosioituvat valoverkot ja köynnökset. Täällä ei todellakaan ole liikaa luonnonvaloa vielä muutamaan kuukauteen.

    VastaaPoista
  5. Päivikki FB:n puolelta: Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän haluan. En koskaan ole pitänyt värien sekamelskasta; tavalliset valot ovat parhaat. Ripustaisin mielelläni pienet ledit puuhun, mutta meillä puut ja pensaat ovat liian kaukana; jatkoroikat ovat epäkäytännöllisiä. Tänä vuonna laitoin kolmikerroksiseen amppeliin kuusen-, katajan ja männyn oksia ja kiedoin ne ledvaloihin. Jouluaattona varmaan vielä sytytän elävät tulet myrskylyhtyihin vaahteran oksille.. Enempää ei tarvita.

    VastaaPoista
  6. Yllä olevia kuvia katsellessa ihmettelen, miksi meillä eletään pimeässä. Pihalla on neljä lyhtyä, joissa poltan kynttilöitä. Talon ulkovalot ovat rikki jo toista talvea. Led-jouluvalot ostin ulos silloin, kun ne olivat uutta ja ihmettä, mutta ne piti ottaa pois kesken talven, kun ovat niin rumansävyiset. Parempia ei ole tullut hankittua. Sisävalot pääsivät nyt käyttöön muutaman vuoden tauon jälkeen lastenhuoneen pöydälle pikkuiseen joulukuuseen ja ovat siinä kyllä kovin somat. Värivaloja meille ei tule. Paperitähden olen aikonut hankkia jo monta vuotta ja uskoakseni joskus vielä hankinkin. Toistaiseksi mennään tuikuilla ja kynttilöillä. M.

    VastaaPoista
  7. Vihdoin saatiin pihakuuseen valot ja parkkipaikan reunalle pihavalot. Ensi kesänä pihavaloja asennetaan lisää, eli ensi talvena on paljon enemmän valoa pimeän metsän keskellä :) Aina kun vaan jaksaa, palaa useammassa lyhdyssä ulkona kynttilät, niitä on mukava katsella. Enemmänkin nämä talvivalaistusta, kuin varsinaisesti vain joulua varten.
    Sisällä pari (tylsää) sähkökynttelikköä jouluntienoon. Joskus harvoin tuikkukynttilöitä sisällä tunnelmaa luomassa. Perheen pienimmät 1v ja 3v päälliköt aiheuttavat tovin vielä rajoitusta näissä lisävalaistus asioissa... Vaahtosammutin löytyy eteisestä.
    Muutama vuosi vielä ja sitten saa jo toivottavasti nauttia rauhassa useammin kynttilöistä myös sisällä.

    VastaaPoista
  8. Jouluvalot saivat uuden merkityksen kun esikoinen syntyi Lucian päivänä 7 vuotta sitten. Pienen nyytin kanssa hiippailtiin ja syötiin yöllä, jouluvalot olivat aina päällä. Nykyään valojen virittely tuo aina mieleen tuon ajan. Valot ovat edelleen samat, pari peruskynttelikköä, Kuurankukka tähti ja yksi lasipallo. Ulkona on vain lyhdyissä oikeat kynttilät. Tänä vuonna tulee ensimmäistä kertaa sisälle oikea, iso joulukuusi, työn alla on löytää siihen lämpimät valot. Naapuri viritti parvekkeelleen siniset valot mutta eivät ne siinä olleet kuin viikon, tajusi ehkä itsekin miten kamalat ne olivat!

    t. Heli

    ps. ihana blogi!

    VastaaPoista
  9. Pitsimäiset "Cotton-pallot" -jouvaloni ilahduttavat olohuoneen ikkunassa usein pitkälle kevääseen, eräänä vuonna jopa juhannuksen yli, silloin olikin hankalampi irroitella ne, kun kultaköynnös oli kasvattanut rönsynsä pallon läpi. Tämän vuoden löytöni on paristoilla toimiva valopalloketju, jossa on ajastin siten, että valot tervehtivät keittiön ikkunassa kun tulen kotiin ja sammuvat sitten itsestään, huoletonta ja kaunista.
    t. Riikka T

    VastaaPoista
  10. Outi FB Valojenkin suhteen olen minimalismin ystävä - vähemmän on tarpeeksi. Värejä saa valoissa olla, mutta yhtä kerrallaan eikä mitään vilkkuvia. Ulos laitan yleensä marjapuskiin jonkun sähkövalosarjan, joka tekee aika hienon efektin lumikinosten keskellä. Ja kyllä, mun puolesta saavat olla vaikka juhannukseen - naapurien päänsäryksi ja puheenaiheeksi ovat melkein joskus olleetkin. Mutta silti: kaunein on kynttilän valo - yksin, kaksin tai sarjoissa. Aito valo, paras valo.

    VastaaPoista
  11. Arpaonni osui Lucian-päivänä Helin kohdalle! Paljon onnea voittajalle ja onnittelut myös perheen syntymäpäiväsankarille!
    Laitatko nimen ja osoitteen, niin postitan palkinnon sinulle. Meili anne.korkala@kolumbus.fi.

    Kiitos kaikille vastaajille ja ihanaa joulua!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit