Kuparisena, kiitos

Kuparin symboli on alkemiassa Venus, naaraan merkki. Kuparin vanha suomalainen nimi on vaski, ja se on elämää ylläpitävä metalli. Ihmiset ja eläimet tarvitsevat määrätyn määrän kuparia päivittäin. Myös kasveille kupari on välttämätön hivenaine. 

Puhtaan kuparin väri on lämmin, hehkuvan punaruskea. Käytössä kuparin väri tummuu ruskeaksi ja patinoituu vuosien saatossa sopivassa ilmastossa kauniin vihertäväksi. Kupari on ensimmäinen metalli, jota ihmiskunta oppi hyödyntämään muokkaamalla ja sulattamalla yli 10 000 vuotta sitten. Arkkitehtuurissa kuparia on käytetty vuosituhansia sekä esteettisyyden että helpon muokattavuuden ja kestävyyden ansiosta. 

Modernissa valaisinmuotoilussa kiillotettu kupari on erityisen pinnalla, ja sopii värinä hyvin yhteen niin viileiden sävyjen kuin lämpimän puun, mattamustan, valkoisen ja harmaan ja ruskean eri sävyjen kanssa. 

Nykymuotoilijoista erityisesti Tom Dixon on viehtynyt kupariin. Hän lienee havainnut saman kuin minä, kuparivalaisin on koruttoman huoneen kaunein koru. 

























Kommentit

Suositut tekstit