Retrokodin valaisimet tyylin mukaan

Postataan vähän kivoja työjuttuja välillä. Uusimmassa Oma koti kullan kallis -lehdessä on juttu retrohenkeen sisustetusta kodista, jonka valmistumista odotin kieli vyön alla, koska tunnen ja tiedän perheen äidin sisustusmaun. Syyskuun puolessa välissä pääsimme vihdoin kuvaamaan Kivisen Petrin kanssa, ja kohteesta otteita alla. 

Sisustukseen valitut valaisimet sopivat mielestäni mainiosti kodin tyyliin. 
Ja mikä tärkeintä, niiden sijoituspaikat on mietitty tarkkaan rakennusvaiheessa. Kun kattopistorasiat on kohdallaan, valaisinta ei tarvitse siirtää pintavetona sinne missä valoa tarvitaan.

Kodin yhteisten tilojen valaistuksen ohjaus on toteutettu ohjelmoitavan logiikkayksikön ja releiden avulla. Ratkaisun hyöty on siinä, että valaisinkytkimiä voidaan tarvittaessa ohjelmoida uudelleen. Suomeksi ja selkokielellä: eteisessä esimerkiksi on kytkin, josta voi lähtiessä sammuttaa kaikki kodin valot yhdellä painalluksella. Logiikkayksikköä hyödynnetään myös ulkovalaistuksen ajastuksessa, sekä talvisin autojen lämmityspistokkeiden ohjauksessa. 

Jos pääsisin suunnittelemaan meille omakotitaloa, valonohjauksessa olisi ainakin se yksi kytkin, josta talo pimenee täysin. Sillä totuus on, että harvoin kotoa pääsee poistumaan kerralla, koska aina johonkin huoneeseen jää valot päälle. Ja valojen sammuttaminen on kannattavaa hommaa! 

Näissä tunnelmissa viikonlopun viettoon! 


PS Valaisimet Le Klint, Decolight, Muuto, Lundia, Zzzoolight sekä kirpparivalaisimia eri vuosikymmeniltä.













Kommentit

Suositut tekstit