Makuuhuoneen valot

Kesä on kukkeimmillaan ja minä istun kellarissa työhuoneella viimeistelemässä valaistusoppaan tekstejä. Ei haittaa, sillä tärkeintä on  saada työ valmiiksi. 


Tänään on vuorossa muun muassa makuuhuoneen valaistus, josta puhuttaessa korostetaan yleensä tilan tunnelmallista ja hillittyä valaistusta. Mutta sehän on toki käyttäjästä kiinni. Alla olevassa makkarissa on käytetty hienoja ratkaisuja, mutta valoa on erittäin paljon, jopa liikaa. Epäsuora kattovalo on hyvä ratkaisu makuuhuoneeseen, mutta nuo kattospotit sängyn päädyssä ovat mielestäni jo hieman arveluttavat. Vaikka valo on suunnattu takaseinään, saattavat valaisimet silti häikäistä sängyssä makaavaa, mikä on pahin valaistusvirhe makuuhuoneissa. Toivotaan, että tilassa on myös himmentimet.  
Valon sävy on viileä, mikä toisaalta tekee tilasta mukavan raikkaan, muttei tuo makuuhuoneeseen toivottua levollista fiilistä. 



Asuntomessuilta bongasin paljon Caravaggioita, joita käytettiin myös makuuhuoneen lukuvaloina. Ulkonäöstä pisteet, mutta käytännöllisyydestä ei - valaisinta ei voi kääntää, ja se tuottaa melko paljon valoa pienelläkin polttimolla häiriten vieressä nukkujaa. 
Ilahduttavaa on onneksi huomata, että myös valokatkaisijat on sijoitettu lampun viereen. 



Tamperelaisen Tila & Ihmeen sisustamassa kohteessa taas pieni käännettävä kohdevalo oli piilotettu runsaskuvioiseen tapettiin lukuvaloksi.  Tästä toteutuksesta tykkäsin erityisesti, sillä käännettävä valo antaa mahdollisuuksia valon suuntaamiseen, jos toinen vuoteessa olevista tahtookin nukkua. Valo toimii käännettynä tarvittaessa myös taustavalona tv:n katselulle, eikä tee muutenkaan itsestään suurta numeroa vuoteen vieressä. 




Kommentit

Suositut tekstit