L1


Jos tulee työpöytävalaisimen tarvetta, tiedän kyllä minkä hankkia, sillä 25 miljoonaa L-1 valaisimen ostajaa ei voi olla väärässä. Sitä taas en lapsena sen sijaan ajatellut lainkaan, että kirkkaanvihreä metallinen työpöytävalaisimeni olisi "vain kopio". 

Norjalaisen Jac Jacobsenin 1936 suunnittelema L-1 on maailman ensimmäinen teollisesti valmistettu työpöytävalaisin, ja pitänyt pintansa kaikki nämä vuodet hyvän ja sympaattisen muotoilunsa, jäntevän jousitetun varren ja monipuolisen käytettävyytensä ansiosta. 


Siinä missä halpojen kopioiden nivelet lupsahtavat ja jouset taipuvat vain nimeksi kääntyy L-1 mutkalle ja suoraksi käyttäjänsä tarpeiden mukaan. Ulottuvuutta riittääkin varren ollessa reilun metrin pituinen.


L-1 esikuvana toimi brittiläisen George Carwardinen Anglepoise-valaisin, joita Jacobsen sai kutomakonelähetyksen mukana Englannista. Vaikka valaisimen varren tekninen idea oli hyvä, kokonaisuus ei kuitenkaan toiminut toivotulla tavalla muiden osien vanhahtavuuden vuoksi. 


Jacobsenin pitkäjänteinen suunnittelutyö tuotti tulosta, ja Luxon L-1 saatiin hyväksytyksi markkinoille ja teolliseen tuotantoon. Valaisin saavutti nopeasti suuren suosion kouluissa, toimistoissa, teollisuuslaitoksissa sekä terveydenhuoltosektorilla.


Valaisin toimitetaan pöytäkiinnikkeellä, ja jalusta myydään lisätarvikkeena. Olen nähnyt L-1 valaisimia käytettävän myös ravintolassa tarjoilupöydän päälle kiinnitetyn hyllyn reunassa. 
Ideaa voinee soveltaa kotikeittiöönkin. 

Valaisimen 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi se sai uusia värejä Le Corbusier-väripaletin mukaan, sekä led-varsion. 

ps. Luxo on latinaa ja tarkoittaa 'minä valaisen'. 



Kommentit

Suositut tekstit