Hamstraa vielä kun voit




Olen puhunut vanhoista pallerovaloista aikaisemminkin Lampun Paikassa. No, ruuvasin yhden kiinni kokeilumielessä olohuoneen seinään senkin yläpuolelle valaisemaan The Holstee Manifestoa. Seinässä kun sattui olemaan julisteen yläpuolella joku vanha ruuvinreikäkin valmiina. Lamppulaatikostani ei kuitenkaan löytynyt sopivaa lamppua, etenkin kun  valaisimeen vaadittiin E 27 kanta, vaikka muihin pallerovaloihini sopii pienempi E 14 kantainen lamppu. 
Testasin sitten hehkulampun kokoista halogeenihehkulamppua, joka kuitenkin tuli liikaa ulos kuvusta ja häikäisi. 

Mittasin lampun sisäosan ja googlettelin. Ilahduin huomatessani, että vajaan seitsemän sentin kokoisia pyöreäkupuisia energiansäästölamppuja olisi saatavilla ainakin Osramilla, vaikka liitäntälaite viekin lampusta huomattavasti tilaa. 

Seuraavana päivänä menin sattumalta Giganttiin, missä silmiini osui pieni E 27 kannalla oleva 8 wattinen Philipsin Softone energiansäästölamppu. Alatasolla oli lisäksi pilkkahintaan pieniä hehkulamppuja E 14 ja E 27 kannalla. Ostin kaksi energiansäästölamppua ja pari hehkulamppua, ja painelin kotiin kokeilemaan. 

Ilo oli hieman ennenaikaista. Energiansäästölampun valo näytti aivan vaaleanpunaiselta kauniissa vanhassa pallerossani, ja lampun loisteputki näkyi rumasti pinnan läpi. Valo syttyi ja kirkastui niin hitaasti, etten halunnut katsella näkyä edes niin pitkään, että valo olisi saavuttanut täyden kirkkautensa, vaikka paketissa luvattu lumenluku lupailikin hyvää. 

Hyvällä hyötysuhteella varustetut laadukkaat energiansäästölamput sopivat hyvin yleisvalaistukseen ja  paikkoihin, missä valo on pitkään päällä. Tuossa tunnelmavalaisimessa energiansäästölamppu kuitenkin oli täysin väärässä paikassa. 

Kenties tulevaisuudessa lampun voi korvata ledillä, mutta sitä ennen polttelen pallerossani hehkulamppuja. Vein nimittäin tänään energiansäästölamput takaisin kauppaan, ja hamstrasin kassillisen hehkulamppuja jemmaan. Nyt lamppu syttyy ja sammuu hetkessä, ja antaa juuri tuossa valaisimessa maailman kauneimman valon. Toki lamppu vie suhteessa nyt paljon energiaa, mutta valon laatu ja tunnelma on tärkein. 

Kuulisin mielelläni kokemuksianne energiansäästölampuista, sekä hyviä että huonoja sellaisia. Laatu kulkee käsikädessä hinnan kanssa. Halvalla myytävät lamput ovat vanhoja, ja laadultaan uudempia lamppuja huonompia. 

Kommentit

Suositut tekstit