Raikas musta keittiö

Vaihteeksi hieman keittiöistä. Tai oikeastaan vain tästä yhdestä toijalaiskeittiöstä nyt tällä kertaa, missä kaluste- ja valaistussuunnittelussa mentiin remontissa talon rakenteiden mukaan isojen ikkunoiden määräillessä tilaa. Kohde on hyvä esimerkki siitä, että kiiltävillä pinnoilla, kunnon valaistuksella ja luonnonvalolla hyvin pitkälti mustalla sisustettu tila ei tunnu lainkaan pimeältä ja synkistelevältä. Sisustus on suunniteltu sellaiseksi, ettei keittiöille tyypillisiä valaistusratkaisuja, kuten kaappien alapintojen valoja, ole käytetty täällä lainkaan.
Myöskään ruokapöydän päällä ei roiku riippuvalaisinta.  

Tyyli
Vuonna 1969 rakennetun talon keittiön haluttiin olevan löyhästi 1960-ja 70 -lukulainen, hieman boheemi ja retro talon tyylin mukaan.

Värit 
Onnistumisen salaisuus on taitava värisuunnittelu. Kiiltäväpintainen musta ei tunnu hallitsevalta ja hyökkäävältä kun kokonaisuutta pehmentävät luonnolliset sävyt. Tasomateriaaliksi valittiin kustannuksista neljänneksen lohkaissut Tulikiven Crema Marfil -marmori, joka nostettiin myös tiskipöydän taakse seinälle. Kaunis kerman sävy sopii täydellisesti tapetteihin ja tuo muuten mustaan keittiöön valoa ja pehmeyttä. Sama sävy toistuu myös Tunto karhealla pinnoitetuissa seinissä kylmäkoneita vastapäätä, sekä katossa ja ikkunakarmeissa. Tuoli ja pöydät on maalattu Tikkurilan sävyllä G484. Takaseinän harmaa sävy on Sadolinin puolihimmeä remonttimaali S 5005-Y50R. Tapetti on Larsenin Sky Scraper "Gunmetal", ja sitä myy Interiori Tampereella. 

Valot
Luonnonvaloa tulee kahdesta isosta ikkunasta. Lisäksi tila on avoin olohuoneeseen, missä on lisää ikkunoita. Keittiön katseenvangitsijana on  IMG Interiorsin maahantuoma Fabbian"Dono Fantasia", jota saa myös kattovalaisimena. Telineessä olevat lasit ovat Muranon kristallia. Katossa on yleisvalona Massiven mustat Geronimo spottivalot, ja tilaa keittiöön ja olohuoneeseen jakavassa palkissa on led-spotit, jotka valaisevat tiskipöydän. Myös liesituulettimessa on neljä valoa. Ikkunoiden päälle teetettiin mittojen mukaan valmistettu lasivitriini, joka on valaistu led-spoteilla. Vitriinin valot toimivat myös tunnelmavaloina. 

Sisustussuunnittelu 
Bonton Tuuli Pastak

Koko juttu on julkaistu Oma koti kullan kallis -lehden numerossa 2/ 2012-. Teksti Anne Korkala, kuvat Petri Kivinen PIX. Ethän käytä kuvia ilman lupaa missään. 

Kommentit

Suositut tekstit