Mitä tekemistä likaisilla ikkunoilla on kodin valaistuksen kanssa?



Paljonkin. Kevät ja lisääntynyt valo paljastaa säälimättä likaiset ikkunat. Vaikkei ikkunanpesu kuulukaan suosikkihommiini, motivoi ainakin minua se tieto, että ikkunoiden pinnalle kertyvä pöly ja lika estävät valon pääsyn sisälle ja voivat viedä valon tehosta jopa 40 prosenttia. 
Ikkunoiden pesu on siis helppo keino vähentää valaistuksen tarvetta. 

Ikkunoiden kautta poistuu noin kolmannes kodin energiasta. Verhoilla voi eristää sekä kylmyyttä että lämpöä. Sulkemalla sälekaihtimet yöksi etenkin talvella voi kerätä muutaman kymmenen euron vuotuisen säästön. Jos ikkunoista vetää, kylmyyttä eristää parhaiten paksut villakangasverhot.  

Auringonpaahdetta puolestaan voi eristää toiminnallisilla teknisillä kankailla, joiden alumiini- tai metallipinnoitteet torjuvat lämpöä, valoa ja uv-säteitä. Tällaisia tuotteita löytyy mm. Vallilalta ja kaihdinliikkeistä. Hiplasinpa muuten Tampereen Sisustuskonttorillakin tässä yksi päivä todella mielenkiintoisia kaihdinratkaisuja. 

Mutta kaivetaan nyt ensiksi se ikkunanpesulasta esiin. Onneksi Paikkarin tuvalla on aukaistu nuo ikkunaluukut, jotka estävät valon pääsyn sisälle likaakin tehokkaammin. 

P.S. Sälekaihtimet muuten ovatkin vihoviimeisiä putsattavia. Tähän taloon muuttaessani luulin kaihtimiamme harmaiksi, mutta ne olivatkin pinttyneessä pölyssä...





Kommentit

Suositut tekstit