10 asiaa minusta ja valosta


Hämäränäköni on heikentynyt lähivuosina paljon. Iltalenkillä, mikäli olen unohtanut taskulampun kotiin, polun paikkaa näyttää tummassa maastossa lähinnä koiramme Maxin valkoiset perskarvat. Koirakin vaistoaa etten näe. Kevätaurinko taas laittaa silmäni vuotamaan. 

Kallein yksittäinen valaisinhankintani on Seppo Kohon Octo. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä vuosia sitten. Tosin maksoin keittiön mittatilausloisteputkistakin lähes 500 €, mutta niitä tilattiin kaksi. Ja tiedän, ei se Octo juuri valaise, mutta tekee tunnelman. 

Olen valinnut makkarin lukulamput törkeän huonosti. Halogeenilamppu on vaikea vaihtaa, valaisin antaa liian leveästi valoa ollen avonainainen myös sivuilta, eli jos toinen lukee ja toinen nukkuu, valo ärsyttää. 

Tykkään 1960-ja 70-luvun moderneista retrolampuista sekä muutamista varhaisemmistakin, ja etsin niitä halvalla kirpparilta. 

Kotonamme olisi tuota makuuhuoneen lisäksi monta muutakin paikkaa joka kaipaa valaistuksen uudistamista. Mutta kuinka selittää miehelle kattojen ja seinien auki repiminen syynä vain pelkkä sähköremontti? No, huone kerrallaan hissukseen. 

Ensimmäistä kertaa käytin itse valaistussuunnittelijan apua keittiöremonttimme yhteydessä. Sainkin paljon enemmän kuin olisin omin avuin löytänyt. 

Olen hyvin tarkka värisävyjen kanssa. Sama juttu valon värin ja värintoiston kanssa. Onkin epistä, ettei lamppua voi viedä kotiin testattavaksi ennen ostopäätöstä. 

Valaistuksen tielle minut johdatti DI Kari Sirén Tampereelta. Soitin hänelle ulkovalaistusjutun tiimoilta, ja yhteistyö alkoi siitä. 

Viime syksynä vedimme alapihalle kymmeniä metrejä maakaapelia. Toivottavasti saamme ensi kesänä sinne myös pihavalot aidan rakennuksen yhteydessä! Haaveilen valaisevani myös pihan puita(heittimet on jo valmiina) sekä etupihan terassi- ja porrasvaloista (ja siitä terassista ja niistä portaista). 

Rumin valaisin minkä olen nähnyt on luultavasti jättimäinen pahka, jonka päälle oli kiinnitetty hehkulamppu. Toisaalta siinä yritelmässä oli jotain erittäin hellyttävää. Rakkaita terkkuja lampun omistajalle! 


Kommentit

 1. Meidän kodin valaistus on kovin outo. Mikään ei oikein sovi mihinkään ja vähän väärissä paikoissakin on valaisimia... Mutta kunhan näkee tehdä käsitöitä niin ei hätää! :)
  Mä odotan että kaupasta löytyisi varaosia Koskisen isompaan Blockiin. Poika huitaisi sen joskus kyljelleen ja sen päällisestä puuttuu neljäsosa (meni muuten järjettömän pieniksi siruiksi, en suosittele rikottavaksi).

  VastaaPoista
 2. JOhan on! Saisikohan siihen Blockiin uuden päällisen? Tai neulot sille pipon?

  VastaaPoista
 3. Hahaa, ihastuttava idea tuo pipo!! Eräs ystäväni teki juuri villapaidan sammutuspeitteelle, tämä menisi melkolailla samaan sarjaan.. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit