Lux Helsinki - upeaa valotaidetta vuoden pimeimpään aikaan

6. tammikuuta starttaava, kahdeksatta kertaa järjestettävä viisipäiväinen valofestivaali Lux Helsinki esittelee valon voimaa 16 valoteoksen kautta. Festivaalilla nähdään useita eurooppalaisten valofestivaalien hittiteoksia sekä lukuisia tilausteoksia, joita kotimaiset taiteilijat toteuttavat tapahtumaa varten.

Vuoden 2016 uutuutena on valoteosten uusi reitti, joka alkaa Ateneumin taidemuseolta, painottuu Esplanadin, Bulevardin ja kävelykaduksi muutetun Annankadun suunnalle päättyen Annantalolle. 
Valon ohella festivaali tarjoilee myös katuruokaa sekä Senaatintorilla että Annankadulla. 

Festivaalin taiteellinen johtaja Ilkka Paloniemi ei tasapuolisuuden nimissä halua valita omia suosikkejaan, mutta vinkkaa, että esimerkiksi Annantalon Valoleikkipuisto tarjoaa valoaiheista tekemistä ja ihmeteltävää lapsiperheille, ja on ehdottomasti käynnin arvoinen. Pajoissa voi esimerkiksi valomaalata, seikkailla öisessä metsässä, laukaista taivaalle uusia tähtiä ja virkistyä kaamoshoitolassa.

Näkökulmaa tähän hetkeen antaa myös Annantalon pihaa ja julkisivua koristava, helsinkiläisen valotaiteilija Immanuel Paxin teos Maailma jossa elämme. 

"Teos on vastaääni sille kyyniselle ja kapeakatseiselle maailmankuvalle, joka valtaa alaa Suomessa ja Euroopassa. Elämää ei voi määritellä matemaattisena yhtälönä, eikä yhteiskunnan arvoja taloustieteen kaavoilla. Maailma ei ole mustavalkoinen, eikä sitä sellaisena tule katsoa. On uskallettava nähdä se värien ja muotojen kirjo, joka rikastuttaa jokapäiväistä elämäämme", kerrotaan Lux Helsingin nettisivuilla. 

Festivaali yhdistää taiteen, ruuan, ulkoilun ja koko perheen yhdessä olon. 
- Joulunpyhien jälkeen aktiivinen ja inspiroiva ulkoilu kiinnostaa, ennustaa Paloniemi, ja on luultavasti oikeassa. 

Vuonna 2011 Luxissa oli 25.000 kävijää, viime vuonna teokset näki jo 220.000 ihmistä viidessä päivässä. 
- Sen lisäksi että Luxin tekijät ovat näemmä onnistuneet jossain, kertoo kävijämäärän räjähdysmäinen kasvu myös siitä, että tällaiselle on selkeästi tarvetta, toista vuotta taiteellisena johtajana oleva Ilkka Paloniemi toteaa. 

Festivaali järjestetään 6.-10. tammikuuta. Teokset ovat nähtävissä joka päivä klo 17-22. Teokset pyörivät tapahtuma-ajan tauotta ja niiden kestot vaihtelevat. Pääsymaksuton tapahtuma sopii koko perheelle. Teosluettelo ja tapahtumapaikat löytyvät täältä klik.  

Tässä pari tärppiä tarkemmin. Menkää ja kokekaa ihmeellistä valoa!




Annankadun ja Kalevankadun risteyksessä nähtävä Cloud koostuu kuudestatuhannesta hehkulampusta. Hehkulamppupilvestä riippuvat sadepisarat ovat lamppujen katkaisijoita, joita vetämällä yleisö saa valot syttymään tai sammumaan. Kanadalaisten Caitlind r.c. Brownin ja Wayne Garretin teos on nähty useissa valotapahtumissa ympäri maailmaa.



Jopa seitsemän metriä korkeat työvalaisimet ovat karanneet suuresta toimistosta kaduille pitämään hauskaa. Ranskalaisen TILT-ryhmän Lampounette-teos on vieraillut valofestivaaleilla mm. Arabiemiraateissa ja Kiinassa. Helsingissä teos on esillä Esplanadin puistossa. 



Ilon kuvia on kahdeksan taiteilijan toteuttama yhteisteos, johon kukin taiteilijoista on tehnyt yhden kuvan, jotka heijastetaan vuorotellen Tuomiokirkon pintaan projisointitekniikan avulla. Ilon kuvia käsittelee ilon tunnetta eri näkökulmista. Äänetön teos valmistuu Lux Helsinkiä varten.
Teosta katsoessa yleisö saa vertailla kunkin taiteilijan tulkintoja ilosta. Mukana ovat valokuvaaja Stefan Bremer, valokuvaaja Eeva Hannula, taidemaalari Henna Jula, mediataiteilija Heta Kuchka, taidegraafikko Visa Norros, taidemaalari Maiju Salmenkivi, valosuunnittelija Petri Tuhkanen ja taidemaalari, sarjakuvataiteilija Katja Tukiainen. Teoksen kuraattori on valosuunnittelija Mia Kivinen.



Antti Pussisen ja Martta-Kaisa Virran Medicine City kertoo yhteiskuntamme medikalisaatiosta muistuttaen, että myös kaupunki voi toimia lääkkeenä yksinäisyyteen ja valo lääkkeenä pelkoon. 
Pimeässä kaupungissa jokaisen ikkunassa olevan valon takana on ihminen. Esplanadin lavalla teos on kuin pienoiskaupunki oikean kaupungin keskellä. Teos on tehty arviolta 22 0000 tyhjästä alumiinisesta lääkepakkauksesta. Teoksen valmistaminen kesti kahdelta taiteilijalta kuusi kuukautta. Teos on esillä Pohjoisesplanadi 1. 

Kommentit

Suositut tekstit