Lisää herkkyyttä liiketunnistimeen, kiitos

Tänään siirryttiin talviaikaan, ja minä painin sen kunniaksi täällä isojen asioiden keskellä - siis omasta mittakaavastani, sähkö- ja valoasioissa. Syksyn pimeydessä pihamaalla kompuroidessani päätin ryhdistää hieman kotimme ulkovalaistusta, ja hankkia muutaman valaisimen lisää. Uudet valaisimet on jo hankittu liiterin seinään, numerovalaisin autotallin päätyyn on alustavasti valittu, mutta nyt pitäisi valita vielä valaisimiin sopivat liiketunnistimet. Lisäksi tarvitaan liiketunnistin pääoven kattorakenteisiin upotettuihin ritilävalaisimiin. 

Kuten Kodin valaistusoppaassakin kirjoitin, läsnäolo- ja liiketunnistimia on eri käyttötarpeita varten. Valikoimaa riittää sekä tunnistimen, tunnistusalueen muodon ja tunnistusetäisyyden perusteella.
Tunnistimissa voi lisäksi olla lisätoimintoja kuten ajastin tai hämäräkytkin, sekä erilaisia herkkyyksiä liikkuville kohteille.

Sain vinkkejä aiheeseen, mutta kysymyksiä herää silti. 

1. Sijoituspaikka. Mihin liiketunnistin sijoitetaan? Laitanko minä sen lähelle valaisinta, vai vaikkapa kadun puoleiselle kulmalle? Seinään vai kattoon? Johdot joudutaan vetämään pinnassa, eli ei ainakaan liian kauas valaisimesta. 

2. Mistä sähkö otetaan? Tämä pitää miettiä sähkömiehen kanssa. 

3. Kuinka laaja keila eli tunnistusalue liiketunnistimeen halutaan? Kuinka pitkälle keilan pitää yltää, ja miten tiheä tahdon sen olevan? 

Tahdonko että valo reagoi jokaiseen ohi hyppivään jänikseen vai vasta isompaan kohteeseen? Nykyinen Enston vanha valaisin, jossa liiketunnistin on itsessään mukana, reagoi sitten kun hypin sen edessä x-asennossa. Tarvitaan siis lisää herkkyyttä ainakin! Ja riittävä keila, jotta valo syttyy pihaan ajaessa. 

Sisäänkäynnissä mietin, pitääkö valon syttyä automaattisesti myös sisältä ulos tullessa? Tällöin tunnistuskulman tulisi olla 360 °. Pääsisäänkäynti tarvitsisi kyllä liiketunnistimeen luultavimmin myös hämäräkytkimen. 

4. Budjetti. Paljonko olen valmis tähän sijoittamaan? Hintahaarukkaa on parista kympistä yli 350 €. 

Sähköinen luottojamppa vinkkasi minulle, että muutamalla kympillä saisin ihan hyvän, kunhan tiedän mitä ostan. Satasta enempää yhteen liiketunnistimeen on turha laittaa. Bilteman, Clas Ohlsonin ja Bauhausin valikoimat kannattaa huomioida myös. 

5. Tuotemerkki. Luxomat ja Steinel tekevät minun kukkarolle sopivia malleja. Lisäksi liiketunnistimen pitää olla yhteensopiva valaisimen kanssa. 

6. Liiketunnistimen väri. Onneksi saatavilla on myös tummia, mustia ja ruskeita laitteita. Valkoinen ei näytä parhaalta meidän 1970-luvun tiilitalossamme. 





Steinel 300 °SensIQ PIR. 200° - 300° toimintakulma, mukana kaukosäädin jolla säädetään tarkat tunnistusetäisyydet kolmeen  eri suuntaan. Älykäs. Ongelma: Hinta 111,90 € eli ylittää budjetin.


Luxomat RC-plus next 280 riittäisi valvomaan rakennuksen kaksi sivua. Voidaan kiinnittää seinään, sisäkattoon ja ulkonurkkaan. Helppo asennus pikaliittimen avulla. Tunnistusetäisyys sivusuunnassa kuljettaessa 20 m ja tunnistinta kohti kuljettaessa 6 m. Kytkentäteho 3000 W. Plussaa: saatavana ruskeana. Hinta: 145 € eli ylittää budjetin. 


Steinel 180 °. Valvontakulma 180° vaakasuuntaan, 90° pystysuuntaan. Mukana hämäräkytkin. Tunnistusetäisyyden perussäädöt 12 m ja 5 metriä. Teho 1000 W. Hinta 58,50 €. Liiterin seinään oikein hyvä. Plussaa muotoilusta. 

Luxomat LC 140. Perustason liiketunnistin ulkotiloihin. Valvontaetäisyys säädettävissä 12 m eteen ja 8 - 10 metriä sivuille. Valvontakulma 140°. Maksimikuorma 2300 W hehkulamput 1100 W loistelamput. Ajastin 4 sekuntia - 10 minuuttia. IP44. Käyttölämpötila -25 - +55. Hinta: 37,90 €. Miinusta: Näyttää halvalta, mutta toisaalta ei ole tarkoitettu ihailtavaksi.




Kommentit

Suositut tekstit