Ettei mopo karkaa käsistä




Routa sulaa hyvää vauhtia, ja kohta pääsee taas kaivamaan pihaa. 
Meillä on ensi kesän projektina myös muutaman ulkovalon laittaminen, ja osaksi myös sitä varten aion pistäytyä tulevana viikonloppuna Puutarhamessuilla Tampereen messukeskuksessa katsomassa valopuutarhaa. 


Valaistuksessa voidaan mennä myös pahasti mönkään. Esimerkiksi laittamalla pihamaalle liikaa liian kirkasta ja väärän väristä (yleensä viileää) valoa, joka sekä häikäisee että ärsyttää niin ohikulkijoita kuin naapureitakin. 


Tonttien koko etenkin kaupunkialueella on pienentynyt. Mikäli naapurilla on tehokkaasti valaistu piha, riittää valoa myös piha-aidan toiselle puolelle. Jos naapuri ja katulaput hoitavat yleisvalaistuksen, kannattaa omalla pihalla keskittyä siihen mikä tärkeintä eli poimia valolla vain kauneimmat kasvit, puut, kivet ja polun mutkat, sekä etsiä terassille vaikka muutama siirrettävä tunnelmavalaisin. 




Tässä vielä muutama nyrkkisääntö ulkovalaistukseen: 


- Pimeässä ei tarvita paljon valoa. Ulos riittää vuodenajoista riippuen 5-15 wattia jolloin kontrastit eivät kasva liian suuriksi. 

- Monta pientä on  parempi kuin yksi suuri. 

- Valon tarve on suurin syyskesällä. 

- Valo on sekä esteettinen että turvallisuustekijä. 

- Valon ja varjon vaihtelut tekevät pihapiiristä tunnelmallisen. 

- Pohdi pihan käyttöä ja kulkureittejä, ja mieti mitä valaiset.  Tuhlaat vain rahasi valaisemalla naapurin puolta, katualueita tai taivasta. 

- Valaise kulkureittejä, oleskeluryhmiä, puita ja ikivihreitä kasveja, kukkamaita, talon julkisivua ja rakenteita kuten katoksia ja pergoloita. 

- Pihavalot laajentavat tilakäsitystä myös sisältä ulos katsottuna. 

- Huomioi että talon väri vaikuttaa valon tarpeeseen, vaalea talo heijastaa valoa ympäristöön tummaa enemmän. 

- Päätä budjetti etukäteen, ja tee alustava suunnitelma, johon merkitään pihan kulku- ja oleskelualueet, sekä huomioidaan vaikeakulkuiset kohdat, jotka tarvitsevat valoa. Lopuksi mietitään mitä pihapiirin osia, kasvillisuutta, puita tai kiviä valolla halutaan korostaa. Lisäapua saa valaistussuunnittelijoilta.  

- Mieti sähköpisteiden paikat ja ryhmittely sekä valaisimien sytytys huolellisesti. Kytkimiin on päästävä käsiksi helposti. 

- Kiinteiden valaisimien lisäksi eri puolille pihaa (puiden ja pensaiden sekä istutusalueiden ja kivien läheisyyteen) kannattaa asentaa pistorasioita, joita voi hyödyntää tilannevalaistuksia tehdessä. Kukkavaloja voi siirrellä kukintoaikojen mukaan. 
- Ajastimilla, liikkeentunnistimilla ja kauko-ohjauksella on helppo ohjelmoida valaistusta. 

- Valmistajilla on myös hämärätunnistimella oleva lamppuja ja valaisimia. 




Kommentit

Suositut tekstit